Recepti

Hrana, ki ne redi!

Po vsakodnevnem uživanju naslednjih 14 živil vam bo ogranizem hvaležen, vi pa boste zadovoljni z postavo. 

Na žalost živila brez kalorij ne obstajajo, vendar ameriška strokovnjaka za prehrano Dr. Lisa Young spominja na 14 živil, ki jih lahko jeste v velikih količinah, ne da bi se zdredili.

Gre za sadje, ki ne vsebuje škroba ter zelenjavo z veliko vlakninami, vitamini, minerali, antioksidanti in vode. Tu je 14 takšnih, ki ne samo, da ne redijo, temveč prinašajo tudi številne koristi za zdravje.

Zelena

Približno 95 odstotkov zelene sestavlja voda, kar ne pomeni, da ni dobra za zdravje. Vsebuje namreč kalij, folno kislino (vitamin B9), vlaknine ter v 100 gramih kar 30 odstotkov dnevno potrebne količine vitamina K. Ob tem pa le šest kalorij. Najboljša je sveža in surova. Po šestih do sedmih dneh hrambe v hladilniku izgubi večino v njej znatno zastopanih antioksidantov.

Ohrovt

V skodelici te poljščine je le približno 33 kalorij, ob tem pa skoraj tri grame beljakovin ter dva grama in pol vlaknin. Prav tako ohrovt sodi med redke zelene rastline, ki vsebujejo omega tri maščobe. Kot druga zelena zelenjava, je bogat tudi z vitamini in folno kislino.

Borovnice

Slovijo zaradi bogastva antioksidantov. Vsebujejo jih več, kot katero koli drugo sadje. Prav tako je v skodelici teh modrih sadežev 14 odstotkov dnevno priporočene količine vlaknin in zgolj 85 kalorij.

Kumare

Skodelica te zelenjave, katere glavna sestavina je voda, telesu doprinese komaj 16 kalorij. Največ vitaminov in mineralov se skriva v semenih in olupkih kumar, zato jih ni dobro lupiti. Lupina in semena kumar med drugim vsebujejo veliko beta karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A in je dokazano dober za zdravje kože in oči.

Paradižnik

Najbolj slovi po visoki vsebnosti likopena, karotenoida, ki pomaga v zaščiti pred kroničnimi boleznimi in paradižnikom zagotavlja značilno rdečo barvo. Poleg likopena je bogat z vitamini A, C, B2, B9, kalijem, kromom in vlakninami. Ob tem srednje velik paradižnik vsebuje zgolj 25 kalorij.

Grenivka

Študije so pokazale, da z grenivko bogata hrana znatno pripomore k izgubi kilogramov. To pa zato, ker je ta sadež bogat z vlakninami, ki dolgo zadržujejo sitost in uravnavajo količino sladkorja v krvi. V polovici grenivke je le 50 kalorij. V njih prisoten vitamin C varuje pred mnogimi težavami z zdravjem, denimo pred rakom in boleznimi srca. Prav tako grenivke pozitivno vplivajo na holesterol in spodbujajo prebavo, ter zaradi prisotnosti folne kisline veljajo za idealno hrano za nosečnice.

Brokoli

Najboljši je surov ali pripravljen na pari. Ta super zelenjava vsebuje sulforafan, antikancerogeno sestavino, ki v telesu uničuje snovi, ki povzročajo raka in v organizem prihajajo iz okolja ali hrane. Poleg tega so tu še vitamini A, C, E in K, skodelica na pari pripravljenega brokolija pa telesu zagotavlja 20 odstotkov dnevno potrebnih vlaknin in le 31 kalorij.

Melona

V melonah je veliko beta karotena, oblike vitamina A, ki skrbi za zdravje kože in oči. V skodelici tega sadeža je prav tako veliko kalija in 100 odstotkov dnevno potrebne količine vitaminov A in C. Poleg tega je melona večinoma sestavljena iz vode in zato v skodelici vsebuje le 55 kalorij.

Cvetača

Čeprav je na pogled bela in zato na videz nima pisane sestave, je resnica drugačna. Gre namreč za izjemno zdravo zelenjavo, polno antioksidantov ter fitokemikalij. Tako varuje pred kroničnimi boleznimi in je odličen vir folne kisline, vlaken in vitaminov C in K, skodelica kuhane na pari pa telesu doprinese zgolj 25 kalorij.

Robidnice

Gozdni sadeži, v katerih se skriva ogromno vitamina C in antioksidantov bioflavonoidov. Poleg tega spodbudno vplivajo na prebavo in na vezivna tkiva, ter s tem ob rednem uživanju poskrbijo za bolj gladko ter mladostno kožo. V skodelici robidnic se nahaja približno 62 kalorij.

Solata

Večina solat, pa naj bo endivija ali ledenka, vsebuje v skodelici le 10 do 20 kalorij. In čeprav v prehrano ne bo doprinesla veliko beljakovin, jo bo obogatila z vitamini A in C ter nutrijenti, kot sta folna kislina in železo.

Pomaranče

Večina ve, da vsebujejo veliko vitamina C, a tu se njihova prehranska vrednost še zdaleč ne konča. Ker je vitamin C ključen za nastajanje kolagena, pomaranče ohranjajo zdravo ter mladostno kožo. Prav tako imajo malo kalorij, približno 80 na sadež. Če ne uživate bele mrene pod olupkom, bi jo morali. V njej je namreč veliko vlaknin, ki pomagajo pri ohranjanju zdrave količine sladkorja ter holesterola v krvi.

Jagode

Še znatneje, kot pomaranče, so z vitaminom C bogate jagode. Poleg tega je v njih ogromno antioksidantov polifenlov. Hkrati so dober vir kalija in vlaknin ter skrbijo za zdravo srce. V skodelici rdečih jagod je le 50 kalorij.

Medena melona

Medena melona (melona medena rosa) vsebuje nekaj več kalorij od običajne. (64 na skodelico). Večina teh izvira iz sladkorjev, ki jih ta sadež vsebuje. A je v njem veliko vitamina C in bakra, ki je prav tako ključen za lepo in zdravo polt, zato si gre meden melone tedaj, ko nastopi njihova sezona, vendarle po mili volji privoščiti.

 

VIR: micna.si, sutra.ba

Komentiraj

Popularno

Domov