Galerije

Poglejte kako je jesti zunaj v najbolj mrzlem kraju na svetu!

Upamo, da ne bomo imeli tako hude zime!  🙂

Postaja Concordia na Antarktiki je ena od najhladnejših in najbolj oddaljenih krajev na Zemlji. Pri temperaturah, ki se gibljejo pri -70 ° C, sneg pokriva vsak centimeter zemlje, včasih pa sonca ni mogoče videti več mesecev.

Ampak to je tudi znanstvena podlaga, ki si jo skupina evropskih znanstvenikov želi. Dva od teh ljudi sta Cyprien Verseux in Carmen Possnig, raziskovalca iz Francije in Avstrije.

Nekega dne sta se odločila za “kuhati” zunaj v zamrzovalnih temperaturah, da bi videla, kako bi reagirala hrana.

Poglejte si te kulinarične dogodivščine iz življenja na Antarktiki.

Verseux drži skodelico s špageti, ki je popolnoma zmrznjena, z vilico, ki je zmrznila v zraku in lebdi.

NE, ne gre za fotomontažo. Dejansko je vse skupaj zmrznilo v zraku. To je nekaj kar se zagotovo ne bi zgodilo v Franciji ali Avstriji, rodnih državah omenjenih znanstvenikov.

Raclette sir ravno tako zmrznjen v zraku. Znanstvenika pravita, da je njihov jedilnik praktično isti kot doma.

“Imamo italijanskega kuharja, zato jemo veliko testenin, pizze in rižota, pa tudi ribe, zamrznjeno zelenjavo in meso – v bistvu gre za mešanico italijanske in francoske kuhinje”, je dejala Carmen Possnig.

“Imamo pa tudi nekaj eksotičnih stvari – npr. kengur in krokodil iz Avstralije – vendar to jemo v redkih primerih.”

Jajca zmrznejo med razbijanjem. Malce nerodno, ane? Carmen pravi, da najbolj pogreša sveže sadje in zelenjavo.

“Nismo imeli priložnosti za sadje in zelenjavo že nekaj mesecev” je dejala Possnig. “Najbolj hrepenim po jagodah in solati.”

Vso hrano, ki jo imajo, hranijo tako da jo zamrznejo. “Zdi se, da meso najbolje obvladuje nizke temperature, ribe pogosto ne” je dejala Possnig.

Kruh “namazan” z Nutello ne zgleda nič kaj užiten.

Zaradi teh izrednih razmer ima občutek, da je astronavt, ki živi na drugem planetu. Pravi, da je okolje “popolnoma izolirano, nič ni okoli nas za 600 km, ima morsko pokrajino in nobenega načina evakuacije. Zmeraj nas je 13 na znanstveni postaji, ki smo odvisni eden od drugega.”

Tudi med ne zdrži teh izredno nizkih temperatur. Se pa vsaj ne pokvari!

Zato je postaja Concordia idealno mesto za študijo in pripravo na prihodnje vesoljske misije. “Izvajanje raziskav za ESA (Evropska vesoljska agencija), ki omogočajo prihodnje vesoljske misije z ljudmi, je v tem okolju preprosto popolno,” nam je povedala Possnig.

Pred kratkim so imeli 3 in pol mesece stalno temo, kar je bila zares nepozabna izkušnja za vse.

“Hoja zunaj v popolni temi in mrazu je bila vsakič pustolovščina” je rekla. “Nočno nebo je bilo preprosto lepo, nikoli prej nismo videli tako veliko zvezd in v teh trenutkih smo se počutili kot raziskovalci na belem Marsu.”

“Za mene je nagrada in privilegij, da lahko živim in delam v takem izrednem okolju”

Loading...
Komentiraj

Popularno

Domov