Zanimivo

POZOR: Če tega niste storili, vam grozi kar do 30.000 evrov KAZNI!

Imate slučajno plačilni račun v tujini?

Tega ste morali FURS-u prijaviti najkasneje v osmih dneh od odprtja. Če tega niste storili, vam grozi zelo visoka globa.

Na delu so namreč pregledovalci, ki vas bodo kmalu odkrili. Na podlagi sporazuma si Slovenija od septembra izmenjuje podatke o računih z kar 91 državami. Do letošnjega 20. avgusta je plačilne račune prijavilo nekaj več kot 45 tisoč zavezancev, ki imajo v tujini preko 50 tisoč računov.

Vsak, ki v tujini odpre račun, mora finančni upravi prijaviti plačilni račun v osmih dneh od odprtja:

”Fizične osebe prijavijo plačilni račun iz tujine na obrazcu DR-02 (v obrazec je treba vpisati davčno številko, osebno ime in podatke o tujem računu v rubriko 10). Obrazec lahko oddajo tudi elektronsko prek sistema eDavki.”

Ni pa vam potrebno takoj paničariti. Če ste osemdnevni rok zamudili, lahko še vedno prijavite račun. Če boste to storili in vas še niso odkrili, se boste izognili globam.

Globe so namreč zelo visoke.

”Če se plačilni račun iz tujine ne prijavi Finančni upravi RS, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1200 evrov, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1200 do 30.000 evrov.”

Statistike o izrečenih globah še niso na volju. FURS je namreč sporočil, da še vedno delajo statistično analizo že opravljenega nadzora nad računi, ki so jih prejeli prek mednarodne izmenjave.

Delimo to opozorilo naprej, da ne bo kakšnih nepotrebnih kazni. Hvala!

 

Loading...
Komentiraj

Popularno

Domov