Zanimivo

SRAMOTA: Kurite tudi vi na drva? Poglejte kakšna kazen vas čaka, če boste…

V naši državi so drva še vedno najpogostejši način ogrevanja, saj gre za enega najcenejših načinov ogrevanja.

Država pa se je odločila, da vas bo kaznovala, če boste kurili z neustreznimi drvi.

Močna ohladitev ozračja je povzročila za predčasni začetek kurilne sezone.

Številna gospodinjstva so v kaminih in pečeh zakurila nekoliko prej kot ponavadi. Mnogi pa se ne zavedajo, da jih lahko sedaj zaradi kurjenja premalo posušenih drv doleti zelo visoka kazen.

Nova zakonodaja namreč določa, da lahko v malih kurilnih napravah kurimo le les, ki vsebuje manj kot 20 odstotkov vode. Uredba velja tudi za vse ostale oblike lesa za kurjavo, kot so naprimer žagovina, storži, lesni odpadki, odrezki,…

Delež mase vode v lesnih ostankih in naravnem lesu mora biti manjši od 20 odstotkov.

Kurjenje lesa, ki vsebuje večji delež vlage povzroča večje onesnaženje zraka.

Že leta 2013 so poslanci sprejeli uredbo o emisiji snovi v zrak iz malih in srednji kurilnih naprav, ki določa, kako suha morajo biti drva za kurjavo. Zaradi nedorečenega načina izvajanja meritev, doslej nadzora ni bilo mogoče izvajati.

Zatožil vas bo dimnikar!

Okoljski inšpektorji bodo namreč preglede opravili na pobudo dimnikarske službe, če bo ta na pregledu odkrila prevelika odstopanja na kurilni napravi.

Uredba predvideva tudi kazni za kršitelje, ki se je ne bodo držali. Te se gibljejo od 1.200, pa vse do 4.100 evrov za fizične osebe in od 4.000 do kar 40.000 evrov za pravne osebe.

Kako pa boste sploh vedeli, da so drva zadosti suha?

Obstajajo merilci za merjenje vlage, ki jih boste seveda morali kupiti. Zadeva sploh ni poceni. Obstaja pa tudi skorajda brezplačen način za preverjanje ”suhosti” vaših drv. Razkril ga je tale starejši moški, v spodnjem posnetku.

Delimo to opozorilo tudi med prijatelje.

Komentiraj

Popularno

Domov