Zanimivo

Uradno je: Otroci do 3 let bi morali spati skupaj z mamo

Se strinjate? 

<3

Pediatri svetujejo, naj majhni otroci spijo pri svojih materah, saj je njihovo srce bolj pod stresom, kadar morajo zaspati sami, brez bližine staršev.

Poleg tega bo malček, ki bo spal v objemu svoje mamice, lažje zaspal in se bo počutil bolj varnega, zatrjujejo.

Do takšnih ugotovitev se je dokopal pediater dr. Nils Bergman iz Univerze Cape Town v Južni Afriki, ki je odkril celo, da ločen spanec oteži materino navezovanje na svojega otroka.

Opozoril je tudi na presunljivo dejstvo, da je v primeru ločenega nočnega spanca lahko ogrožen normalen razvoj malčkovih možganov.

Njegove izjave so vzbudile mešane odzive, saj je povezovanje med otrokom in staršem v prvih letih res najbolj intenzivno, po drugi strani pa je skupno spanje lahko nevarno, saj se otroka lahko celo zaduši do smrti.

Na žalost je zabeleženih kar nekaj primerov, ko so starši med spancem ponesreči poležali otroka, tako da se je ta zadušil.

Medtem, ko angleška starševska organizacija National Childbirth Trust podpira spanje majhnega otroka z materjo, pa organizacija za preučevanje smrti novorojenčkov, Foundation for the Study of Infant Deaths, temu ostro nasprotuje.

Sicer se strinja z ugotovitvami pediatrov, da mora otrok čutiti starševsko ljubezen in da je nujno, da z materjo preživi čim več časa, vendar meni, da starši in otroci ne bi smeli spati v isti postelji.

Zato fundacija svetuje, naj bo otrok v isti sobi kot sta njegova starša, vendar pa naj spi ločeno, v svoji zibelki.

Dr. Bergman pa se s takšnim nasvetom ne strinja in zatrjuje, da za smrt otroka, ki se zaduši med spanjem, ni odgovorna njegova mati, temveč drugi dejavniki.

Bolj nevarni, kot ljubeče stiskanje z materjo, se mu namreč zdijo neprimerne igrače, velike blazine, cigaretni dim, alkohol in strupeni plini, ki jim je otročiček izpostavljen.

Da bi dokazal, kako ključen je telesni stik med materjo in otrokom, se je lotil študije, v kateri je preučeval spalne navade 16 dojenčkov.

Dokazal je, da je srce otrok, ki so sami spali v zibelki, do trikrat bolj podvrženo stresu kot pa pri dojenčkih, ki so spali na materinih prsih.

Delite tale članek, če je tudi vas marsičesa novega naučil! 

Loading...
Komentiraj

Popularno

Domov